SU-0059

Számítástechnika I-IV.

Funkcionális leírás:

Az 1980-as években a gimnáziumi speciális matematika osztályokban már folyt a számítástechnika oktatása. Ez akkoriban a rendelkezésre álló gépeket és szoftvereket tekintve a programozás tanulását jelentette. Simonovits Miklós (MTA Matematikai Kutató Intézet) vezetésével egy alkotócsoport választotta ki azokat a problémákat, melyek számítógépes megoldásaival e korcsoportnak érdemes volt foglalkoznia.

A könyv elsősorban olyan bevezető akart lenni a számítógépek használatába, amelyen a számítástechnikai ismeretek kissé háttérba szorulnak. A fő szerep a különböző matematikai, fizikai és más alkalmazásoké (játék, labirintus, zongora, kémia, titkosírás, írógépelni tanító program). A problémák megoldása BASIC nyelven történt – lévén ez minden, az akkori időkben az iskolákban levő számítógépen rendelkezésre állt. A programok egyszerű szerkezetűek, megírásukhoz csak a legfontosabb utasításokra volt szükség.

Úgy gondolom, hogy a módszertani leírás és a programok ma is hasznosak annak, aki ilyen problémákkal szeretne szakköri szinten foglalkozni.

A programok IBM, C64, és C+4-es gépekre készültek. Mindegyik változat kapható – részletes módszertani útmutatóval. Az eredeti tankönyv ma már csak könyvtárakban található meg.

Iskolánként 1 pld. elegendő. Igény esetén a 2. és további példányok árából kedvezmény: a 2. és további lemezek ára 200 Ft.

 

 

Kedvezmények:

Iskolánként 1 pld. elegendő. Igény esetén a 2. és további példányok árából kedvezmény (Ld. Funkcionális leírás)

 

 

Díjak:

---

 

Technikai feltételek, forgalombahozás feltételei:

Az IBM-es változat rövid ismertetővel, a C+4-es változat részletes módszertani leírással együtt kerül forgalomba egy db 1,44 lemezen illetve C+4-es lemezen.

Referenciák:

Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium (1041 Bp. Erzsébet u. 69.)

Tankönyv, kísérleti tanári segédkönyv,

A matematika tanítása 1987. Évi 6. száma

Aktuális információk letölthetők:

www.suli-soft.hu

 

 

A leírás készült: 2002. június 17.